Čokoládový jablkový koláč

27.10.2021

INGREDIENCE NA 12 porcí:

Na koláč:
250 g jablek
1 vejce
55 g práškového sladidla
55 g třtinového cukru
60 ml kokosového oleje
20 g kakaa
150 g špaldové mouky
7 g kypřicího prášku
35 ml mléka
1 čajová lžička skořice
marmeláda na potření ( já dala od @ladylabgirl )

Na ganache:
100 g hořké čokolády
100 ml 30% smetany ke šlehání

POSTUP:
Jablka oloupeme a nastrouháme. Šťávu není třeba slívat.
V míse si vyšleháme vejce se sladidlem do pěny. Pomalu přilíváme kokosový olej. Přidáme nastrouhaná jablka, skořici a kakao. Vše promícháme.
Přisypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva a podle hustoty přilijeme mléko. Záleží, jak šťavnatá byla jablka. Výsledné těsto by mělo být spíše hustější.
Těsto vylijeme na menší plech (20x30) a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme 25 minut na 160 - 170 stupňů.
Upečený koláč potřeme džemem (my jsme měli šípkový) a přilijeme i čokoládovou ganache. Tu si připravíme tak, že dáme zahřát smetanu ke šlehání (nevaříme) a tou zalijeme nasekanou čokoládu. Necháme stát pár minut a potom promícháme, aby nám vznikla hladká čokoládová poleva.
Dobrou chuť 💖

Credit: @aktinrecepty